Securitate IT: Trenduri si masuri de securitate in cadrul Linux

Securitatea sistemelor este cel mai controversat domeniu in ziua de astazi. Administratorii de retele incearca sa-si protejeze cat mai mult sistemele, pe care le administreaza si sa asigure o securitate cat mai mare a datelor.

Sistemul Unix este foarte bine dezvoltat pe partea de securitate oferind foarte multe solutii, pe care alte sisteme nu le ofera. Mai jos vom aborda cateva din numeroasele teme de securitate.

Protectia conturilor

Orice persoana care utilizeaza un sistem de operare precum Linux, trebuie sa aiba un cont, identificat printr-un nume de cont. Conturile utilizatorilor unui sistem Linux reprezinta o usa spre exterior si o intrare prin care pot patrunde atat utilizatorii autorizati, cat si cei neautorizati. De aceea protectia conturilor reprezinta una dintre cele mai importante sarcini ale unui administrator de sistem Linux.

Conturile sunt de mai multe feluri:

  • Conturi fara parole – conturile fara parole sunt niste cai foarte facile de penetrare a sistemului. Este suficient sa se cunoasca numele contului pentru ca un utilizator sa patrunda in sistem. Este o situatie asemanatoare cu o usa fara incuietoare.
  • Conturi implicite – sunt conturile cu parole standard sau fara parole, acesteai venind o data cu sistemul de operare. De exemplu root nu are parola, iar conturile guest, mail, bin, au parole standard. Conturile cu parole standard trebuie sa fie dezactivate, fie protejate cu alte parole.
  • Conturi restrictionate – exista posibilitatea, pe alte sisteme de a restrictiona accesul utilizatorilor. Se poate specifica un interval de timp sau zile cat este permis accesul. Se poate de asemenea restrictiona accesul, astfel incat sa existe o anumita linie de terminal de la care accesul este permis.
  • Conturi utilizate rar – exista situatii in care utilizatorul unui cont este plecat si nu-l foloseste o perioada de timp mai mare. In aceste situatii este recomandabil schimbarea parolei sau schimbarea shell-ului de login.

Atentia sporita care se acorda acestor masuri de securitate a sistemelor Linux este determinata in primul rand de amploarea, pe care a luat-o acest sistem in randul utilizatorilor.

Linux a crescut de cinci ori mai rapid decat Windows si de opt ori mai repede decat intreaga piata de servere. Mai mult, este de asteptat ca in anul 2009 Linux sa depaseasca Windows, ca fiind sistemul de operare, pentru care dezvoltatorii scriu aplicatii, potrivit unui studiu recent asupra dezvoltatorilor care lucreaza cu software open source, realizat de Evans Data Corporation.

IBM, unul dintre cei mai importanti jucari pe piata IT din lume acorda o importanta deosebita atunci cand vine vorba de Linux, de sisteme open-source sau trenduri ale tehnologiei informatiei.
IBM este cel mai mare sustinator al proiectelor comunitatii open source, incluzand activitatile realizate la Centrul IBM de Tehnologie Linux, care are aproximativ 600 de ingineri in 40 de locatii diferite aflate pe glob, din care mai mult de 300 se ocupa doar de Linux, ca parte a comunitatii open-source.

Extinderea virtualizarii open-source

Specialistii de la IBM analizeaza posibilitatea dezvoltarii de componente software cheie ale elementelor de virtualizare open-source. Aceasta arie de dezvoltare este considerata ca fiind unul dintre motoarele de dezvoltare ale sistemului Linux, aici intrand ariile managementului sistemelor, arhitectura Power si elementele de securitate.

Experienta de 40 de ani a companiei IBM, precum si prestigiul si confirmarea solutiilor dezvoltate de-a lungul timpului in ceea ce privesc tehnologiile de virtualizare a sistemelor de baza mainframe garanteaza in mare parte si succesul noilor inovatii din domeniul open-source, care vor fi de un real folos pentru managementul sistemelor virtuale. Activitatea IBM este proiectata sa ajute la accelerarea dezvoltarii unui modul comun de management, care sa acopere atat elementele fizice, cat si pe cele virtuale de infrastructura.

Pentru mai multe informatii si o oferta personalizata de solutii si de servicii IT, va rugam sa ne contactati.

Sursa: www.linux.com